Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, ÇAY TV ekranlarına konuk oldu. Moderatörlüğünü Çay TV Ankara Temsilcisi İbrahim Eksilmez’in yaptığı programa katılan Dr. Basa, Türk İnternet Medya Birliği’nin kuruluşu ve amacını anlattı.
“Kurulmamızın Nedeni Sektörün Kalitesini Artırmak”
İnternet gazetecilerinin, gazeteci sıfatına sahip olmasının önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Dr. Basa, “Son yapılan araştırmalar da gösteriyor ki internetten yapılan yayınlar artık çok fazla izlenmiyor. Siteler genelde sosyal medya üzerinden izleyici almaya başladı. Bu önemli bir konu ve buna ayak uydurulması gerekiyor. Geçen yıl ‘İnternet Yasası’ çıktı. İnternet gazetecileri, internet medyacıları daha önce gazeteci sıfatına sahip değildi. Dezenformasyon yasası aslında bu internet ile ilgili yayınları düzenleyen bir yasaydı. Biz Türk İnternet Medya Birliği olarak buna destek verdik tamamlanması gereken hususlar da olsa. Dünya bir pandemi süreci geçirdi. Bu pandemi sürecinde belki 50 bin yüz bin tıklama alan internet haber sitelerinin editörleri sokağa çıkıp haber bile yapamadılar çünkü gazeteci sıfatında değillerdi. İlk defa internet gazeteciliği, gazetecilik kimliği altında bir tanım buldu. İletişim Başkanlığı’na, Basın İlan Kurumu’na, Bilgi İletişim Teknolojilerine ve RTÜK’e bunun için teşekkür ederiz. Tabii eksiklikler var. Özellikle internet haber sitelerine iki yıl bekleme süresi geldi. Biz bunun değişmesini istiyoruz. Çünkü öyle internet haber sitelerimiz var ki günlük yüz bin iki yüz bin tıklanma alan haber siteleri bunlar. Bunların gerekli kontroller ile hemen verilmesi lazım. Gazetelerin internet haber sitelerine hemen o hak verildi. Biz muhakkak standardın getirilmesinden yanayız. Bir standart olmadan, vasatın öne çıktığı internet haberciliği artık yavaş yavaş sonlanacak. Gerçekten gazetecilik yapmak isteyen, gerçekten medyaya yatırım yapmak isteyen kuruluşlar ayakta kalacak. Bu süreç birkaç yıl sürecektir. Çünkü yasa bir yasaklama getirmedi. Biz de yasaklamaya karşıyız. Gerçekten bu işi yapacak insanlarla biz Türk İnternet Medya Birliği çatısı altında birleştik. Biraz da kurulmamızın nedeni sektörün haklarını savunmak ve her şeyden önce sektörün kalitesini artırmak” ifadelerini kullandı.
Ailelere Çağrı: Onlar da Evlerinde Cep Telefonlarına Kısıtlama Getirmeli
Okullarda cep telefonu kısıtlamasının doğru bir karar olduğunu belirten Dr. Basa, “Sayın Milli Eğitim Bakanı’mız Yusuf Tekin çok doğru bir yerden girdi. Dünyada interneti ve sosyal medyayı en çok kullanan ülkelerden biriyiz. Biz İMEF’de yıllardır bunun eğitimlerini veriyoruz. Projemizin adı ‘Farkında mıyız’. Yani internette iyi şeyler olduğu kadar kötü şeylerin de olduğunu farkında mıyız. Türkiye’de gençlerin yüzde 30’u yataktan kalkmadan, yüzde 50’si yüzünü yıkamadan sosyal medyaya giriyor. Biz aslında bir çağrı da yaptık. Aileler de evlerinde çocukların sosyal medyaya girişini kısıtlamalı ve mutlak kontrol altına almalı. Sayın Bakan’ın okullarda cep telefonu kısıtlaması, aslında bir yasaklama değil gençlerimizin belki de geleceği noktasında çok önemli bir karardır” açıklamasında bulundu.
“İnternet Yayıncılığının Daha Etkin Hale Gelmesi İçin Çalışıyoruz”
Türk İnternet Medya Birliği’nin kuruluş amaçları arasında internet yayıncılığın yaygınlaştırılması olduğunu söyleyen Dr. Basa, şunları söyledi:
“Biz 7 Mart’ta Sayın Cumhurbaşkanı’mız tarafından kararname imzalandıktan sonra 21 kişilik Türkiye’nin dört bir yanından çok değerli gazetecilerden oluşan bir yönetim kurulu oluşturduk. Yaklaşık 40 kişilik bir danışma kurulu var. Bu danışma kurulu da Türkiye’nin en iyi gazetecilerinden ve yerel medyacılarından oluşuyor. Bir Yüksek İstişare Kurulu’muz var. Dış İlişkiler Komisyonu, Gençlik Komisyonu, Kadın Komisyonu ile beraber Türkiye’de iyi bir yapılanmaya sahip olmak istiyoruz. Yurt dışı ayağımız, en önemli ayağımız. Azerbaycan, İngiltere, Fransa, Gürcistan, Almanya, İsviçre gibi pek çok ülkedeyiz. Bulgaristan, Romanya, Kosova gibi Türklerin yoğun olduğu bölgelerdeki en iyi internet haber siteleri ve gazeteler de bizimle beraber. Ana amacımız şu; dezenformasyonu önleme noktasında doğru bilgiye, doğru habere ulaşmak. Medya doğru haber verirse Türkiye de doğru bilgilenir. Medya birleşirse Türkiye de güçlenir. Bizim bine yakın internet haber sitemiz var ama iki yüz yerel gazetemiz var, 30’a yakın televizyon var. İnternet yayıncılığının daha da yaygınlaştırılması ve daha etkin hale gelmesi için çalışıyoruz. Önce kendi üyelerimize eğitimlerle başladık. Kendi üyelerimize yaklaşık iki yıldan beri telif, kişisel veri, kültür haberciliği nasıl yapılır, turizm haberciliği nasıl yapılır gibi eğitimler verdik. En son Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile beraber afet sonrası habercilik, kriz anında, deprem anında habercilik eğitimleri verdik. Bu çok önemliydi. Depremden sonra 11 ilimizde de Türk İnternet Medya Birliği’nin temsilcileri var. Onlarla iletişime geçtik. Onlar hem gazeteciydi hem de mağdurdu. İkisini aynı anda yürütmeye çalıştılar. Bu bilinci elde etme adına 81 ilden kurucumuzu Ankara’ya getirdik. İki yüze yakın gazeteciye afet haberciliği ve kriz anında habercilik eğitimi verdik. Türk İnternet Medya Birliği, doğru haber yapan tüm internet haber sitelerine açıktır. Önümüzdeki dönemde biz bu sektörde daha kaliteli habercilik, dezenformasyondan uzak habercilik yapmak için bin üyemizle, yönetim kurulumuzla, kurucular kurulumuzla beraber çalışmaya devam edeceğiz. Etik Kurulu oluşturacağız. Biz tamamen teknik olarak içimizde bir arkadaşımız hata yaptıysa bunu değerlendirip kendimiz önce onu uyaracağız devlete bırakmama adına.”
Memleketi Rize Pazar’da yapılan havaalanının ulaşım için çok önemli bir çalışma olduğunu dile getiren Dr. Basa, “Pazar’da yapılan havaalanı için Cumhurbaşkanı’mıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Büyük bir yatırımdır” değerlendirmesinde bulundu.