logo

reklam

KARABULUT, YÖK Başkanı Prof. Dr. ÖZVAR Başkanlığında Yapılan Bölge Üniversiteleri Toplantısına Katıldı

AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. KARABULUT, YÖK Başkanı Prof. Dr. ÖZVAR Başkanlığında Yapılan Bölge Üniversiteleri Toplantısına Katıldı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Sayın Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, YÖK Başkanı  Prof. Dr. Erol ÖZVAR başkanlığında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi konferans salonunda yapılan Bölge Üniversite Rektörleri Toplantısına katıldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR başkanlığında yapılan Bölge Üniversite Rektörleri Toplantısına, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri  Prof. Dr. Ömer AÇIKGÖZ ve Sayın Prof. Dr. Naci GÜNDOĞDU, AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ŞEVLİ ile bölge üniversitelerinin rektörleri katıldı.

Mimarlık Mühendislik Fakültesi konferans salonunda düzenlenen Bölge Üniversite Rektörleri Toplantısına başkanlık eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR hoca, rektörlerin yanı sıra bölgenin ticari ve sanayi kuruluşlarıyla bir araya gelerek muhtemel işbirliklerinin değerlendirildiğini; ülkemizin nadide kuruluşları olan üniversitelerin gelişmesinin, kalkınmasının, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerindeki kalite standartlarının yükseltilmesinin YÖK’ün en büyük hedefi olduğunu belirtti.

Ülkemizin eşsiz zenginliği olan gençleri hayata kazandırmak için çaba sarf ettiklerini ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. ÖZVAR, “Sizlerden en büyük isteğim, daha fazla yayın ve akademik üretkenlik. Eğitim ve öğretim kalitesini mümkün olduğu kadar daha yukarılara çıkartabilmek. Üniversiteyi üniversite yapan akademik üretim ve bilimsel performanstır. Asıl önemli olan burasıdır. Doktorasını tamamlayan öğrenciler için 2547 sayılı kanun mevzuatında bazı değişiklik hazırlıklarımız var. Doktora sonrasında genç araştırmacılarımızın bir müddet üniversitelerde, bir üniversiteye girebilecekleri yayını yapabilecek kadar istihdamı temin edecek birtakım formüller üzerinde çalışıyoruz. Dolayısıyla doktora sonrası araştırmacı statüsünde bir iyileştirme geleceğini şimdiden söyleyeyim” diye konuştu.

Türkiye’de 204 aktif üniversitenin olduğunu anlatan Sayın Prof. Dr. ÖZVAR, şöyle konuştu: “Genç nüfusu hesaba kattığımız zaman bu 204 üniversite yüksek öğretim ihtiyacını ancak karşılıyor. Hatta üniversite kapılarına gelen öğrenci kardeşlerimizin sayılarına dikkat edecek olursak aslında yetmiyor da denilebilir. Bizler hangi programda, hangi bölümde meslek icra edersek edelim hayatı anlamlı kılacak en önemli şey çevremizle uyumlu, üretken, pozitif, çevremize hizmet eden, destek olan, yardım eden insanlar olabilmektir. Bu bakımdan üniversitelerin yüksek öğretimde öğrencilerimize fevkalade önemli katkılar sağladığını, beceriler kazandırdığını düşünüyorum. Öte yandan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda baraj puanın kaldırılmasının en önemli sebeplerinden birisi önümüzdeki yıllarda daha da artacağını öngördüğümüz bir aday sayısı yoğunluğudur. Bu sene 3 milyon 250 bin öğrenci sınava giriyor. 2024’te belki 4 milyon genç üniversite sınavlarına girmek için başvuracak. Buna mukabil devletimizin, ülkemizin üniversite imkanları fevkalade geniştir. Yani 1 milyon 10 bin civarında bir kontenjanımız var. Fakat kontenjanlar bu kadar geniş olmasına rağmen kontenjanların kayda değer bir kısmının boşta kaldığını görüyoruz. Bununla da bizim yapmaya çalıştığımız basit bir işlem var. Biz bu sistemi bu şekilde yeniden kurgularken belli simülasyonlar yaparak bu işleri yaptık. 2021’de baraj olmasaydı mevcut sonuçlara göre başarı sıralamaları nasıl olurdu, bunların hepsini çıkardık. Bu sistem elemeyi ikinci plana itiyor. Öğrenciler arasında başarı sıralamasını öne çekiyor. Yani yapmaya çalışılan şey, aslında yeteri kadar kontenjan olmasına rağmen öğrencilerin tercih yapma imkanını genişletiyoruz. Barajların kalkması demek herkesin sınavsız üniversiteye girmesi demek değildir.”

AİÇÜ Rektörü  Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, YÖK Başkanı Prof. Dr. ÖZVAR hocanın başkanlığında yapılan toplantıda bölge üniversiteleri arasında teknolojide yaşanan gelişmeler ışığında Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması, akademik bilgi ve birikimin hem üniversiteler hem de dış paydaşlar arasında paylaşılması hususlarının ele alındığını, üniversitelerin geleceği hakkında istişarelerde bulunulan toplantının üniversiteler ve bölge paydaşları için oldukça yararlı geçtiğini belirtti.

Toplantı, rektörlerin konuya ilişkin görüş, dilek ve önerilerini sunmasıyla son buldu.

 

Share
848 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+2 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri