logo

reklam

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı ; AB fonlarında öncelik rotası değişiyor…

-Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı: -‘’Yeni dönemde AB projelerinde öncelikli 2 konu; dijitalleşme

ve yeşil gündem olacak’’

-‘’AB 2021-2027 döneminde yaklaşık 12,5 milyar avroluk Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) fonunu kullanıma açtı. Türkiye’nin bu havuzdan 3,5-5 milyar avroluk bir bantta fon almaya çalışması gerekecek’’

-‘’Gümrük Birliği’nde müzakerelere başlanması çok önemli olacak’’ –‘’Serbest dolaşım, sağlayacağı mali imkanın yanı sıra diyaloğun artmasını sağlayacağından üyelik önündeki psikolojik ve sosyal sorunların kaldırılmasında da önemli rol oynayabilecek’’

 

ANKARA – Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği’nin yeni dönemde proje fonlama önceliklerini değiştirdiğini belirterek,‘’Önümüzdeki dönemde tüm AB programlarında 2 konu öncelikli:Dijitalleşme ve yeşil gündem. Bu iki alanla bağlantılı projelerin desteklenme olasılığı çok daha yüksek” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker ve Genel Sekreter Hüseyin Tunçay Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı’yı makamında ziyaret etti.

Görüşmede, Turgay Türker EMD’nin 1987 yılında kurulduğunu ve alan muhabirliği alanında etkin bir yapıya sahip olduğunu kaydetti. EMD’nin güçlü üye yapısıyla, Anadolu’ya yayıldığını da sözlerine ekledi.

AB Türkiye ilişkilerinde gelinen noktayı anlatan ve gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Büyükelçi Faruk Kaymakcı ise Türkiye’nin AB ile müzakere süreci devam eden bir aday ülke konumunda olduğunu ve dolayısıyla katılım öncesi mali yardım olarak adlandırılan IPA fonlarından yararlanmaya devam ettiğini açıkladı.

Türkiye’nin 2002-2020 arasında, toplam 9,2 milyar avroluk IPA fonu kullandığını söyleyen Kaymakcı, ‘’2020 yılında, tahsis edilen fonlarda yüzde 99,2’lik kullandırma oranı yakaladık. Bu bir rekor’’ dedi.

 

-Mali işbirliğinde sorunlar

 

Mali işbirliğini geliştirmek ve AB fonlarını etkin kullanmak amacında olduklarını kaydeden Faruk Kaymakcı, ancak bunun Türkiye-AB ilişkilerindeki gelişmelere de bağlı olduğunu ifade etti.

AB Başkanı Kaymakcı, özellikle 2016 sonrası Türkiye ile AB ilişkilerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve bu sorunlardan dolayı, AB’nin ve Türkiye’nin yaptırım olarak Türkiye’ye tahsis edilen IPA fonlarında kesintiye gittiğini hatırlattı.

Kaymakcı ayrıca, Türkiye’nin çok başarılı olarak kullandığı Avrupa Yatırım Bankası kredilerinin de AB’nin yaptırım kararlarına konu olduğuna dikkat çekti.

 

-Gümrük Birliği’nin Güncelleştirilmesi

 

Gümrük Birliği konusunda da bilgi veren Kaymakcı, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin iki taraf için de eskidiğini, AB’nin ve Türkiye’nin artık yeni nesil ticaret anlaşmaları yaptığını hatırlattı.

Türkiye’nin halen en büyük pazarının AB olduğunun altını çizen Kaymakcı, olası Gümrük Birliği güncelleştirmesi sonrasında AB tarım ürünlerinin de Türkiye’ye serbestçe girecek olması nedeniyle hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekti.

AB Bütçesinin büyük kısmının tarım ve bölgesel gelişmişlik farkları için harcandığına dikkat çeken Kaymakcı, Türkiye’nin bu alanlarda elde edeceği gelişmelerin üyelik sürecini hızlandıracağını da vurguladı.

Kaymakcı, Gümrük Birliği güncelleştirilmesinin bir süreç alacağını, ancak bu konuda müzakerelere başlanmasının çok önemli olacağını, ilişkilere güven ve istikrar getireceğini belirtti.

 

-Vize serbestisi

 

Vize serbestisinin de Türkiye-AB arasındaki önemli konulardan olduğunu, vizenin ülkemiz için rekabet eşitsizliği yarattığını ifade eden Kaymakcı, vizesiz seyahatin sağlayacağı mali imkanların yanı sıra, insandan insana diyaloğu artıracağını, bunun da Türkiye’nin AB üyeliği önündeki psikolojik ve sosyal sorunların ve önyargıların kaldırılmasında önemli rol oynayabileceğine işaret etti.

 

-Desteklerde yeni anlayış

AB’nin yeni dönemde IPA 3 Programı kapsamında Türkiye’ye fon desteği sağlayacağını belirten Kaymakcı, 2021-2027 dönemini kapsayacak bu programda önceliklerin değişeceğini ve bu yeni anlayışla AB’nin artık aday ülkelere fon tahsis etmeyerek, belirlediği öncelik alanlarında, AB politikalarıyla uyumlu projeleri ve özellikle de Dijitalleşme ve Yeşil Gündem’le ilgili projeleri destekleyeceğini söyledi.

 

Bu alanda hazırlıkların devam ettiğini ve sadece 2021 – 2022 yılları için, toplam bütçesi 3,5 milyar avro olan 355 proje önerisi hazırladıklarını anlatan Kaymakcı, mevcut çerçevede 2021 yılı için en az 500 milyon avroluk IPA fonu kullanımını hedeflediklerini açıkladı.

AB’nin 7 aday ülkeye, 7 yıllık dönemde tahsis edeceği toplam tutarın 12,5 milyar avro kadar olduğunu anlatan AB Başkanı Kaymakcı, Türkiye’nin, bu 7 yıllık dönemde 3,5-5 milyar avroluk bir bantta fon almaya çalışması gerekecek’’ diye konuştu.

-Erasmus’tan 700 bin kişi yararlandı

 

AB’nin değişim programlarından Erasmus+ kapsamında Türkiye’den diğer Avrupa ülkelerine yapılan seyahatlerin önemine de dikkat çeken Kaymakcı, 2004 yılından bu yana yaklaşık 700 bin kişinin bu program kapsamında Erasmus ülkelerine gittiğini belirtti.

AB’ye üyelik sürecinde özellikle halktan halka bu tür temasları önemsediğini vurgulayan Kaymakcı, Erasmus yararlanıcıları içinde akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler, sporcular, engelliler, çıraklar, kalfalar ve yerel yönetimlerin de bulunduğunu ifade etti.

Ancak pandemi nedeniyle Erasmus+ Programı’ndan geçen yıl yeteri kadar kişinin yararlanamadığının altını çizen Bakan Yardımcısı, program kapsamında projeleri kabul edilen ya da destek almaya hak kazananaların, haklarını önümüzdeki dönemde kullanabileceğini belirtti.

 

-Gençlere; ‘Bizi izleyin’

 

Gençleri Ulusal Ajansımızın etkinliklerini ve AB Başkanlığının duyurularını izlemeye çağıran Büyükelçi Kaymakcı, yeni dönemde en önemli AB programlarından birinin Ufuk Avrupa Programı olacağını ifade etti.

Bu programa akademisyenler, üniversiteler, araştırma kurumları, firmalar, genç girişimcilerin başvurabileceğini anlatan Kaymakcı, 95,5 milyar avroluk bütçesi olan Ufuk Avrupa’nın araştırmacılık ve yenilikçilik alanında önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı ve sözlerine “bu arada, Ufuk Avrupa kapsamında, start-uplar, 50 bin avroya kadar pazar araştırması desteği alabiliyor. Şirketlerini biraz büyüttükleri takdirde ise 1 milyon avroya kadar AR-GE ve inovasyon desteği mümkün…” ifadelerini ekledi.

 

 

 

-Öncelik dijital ve yeşil bir dünya için…

 

Önümüzdeki dönemde tüm AB programlarında 2 konunun öncelikli olacağının altını çizen Kaymakcı, bunları dijitalleşme ve yeşilgündem olarak sıraladı ve ‘’Bu iki alanla projelerin desteklenme olasılığı çok daha yüksek’’ diye konuştu

Sivil toplum diyaloğu ve Sivil Toplum Destek Programının önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini açıklayan Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, ‘’2020 yılında 67 STK’ya yaklaşık 8 milyon avroluk hibe sağladık. Ben, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin sivil toplumun iradesiyle çok daha fazla hızlandırılabileceğine inanıyorum’’ diye konuştu.

2021’de sivil toplum açısından iki önemli projenin hayata geçeğini de belirten Kaymakcı, ‘’Sosyal girişimcilik alanında yeni bir projenin hazırlıkları devam ediyor. Diğer proje ise katılımcı demokrasinin yerel düzeyde geliştirilmesi ile ilgili. Yerel yönetimler ve STK’ların yenilikçi projelerine 6 milyon avro tutarında kaynak aktaracak bu projenin uygulaması 2021 yılında başlayacak. Proje kapsamında STK’lara 3,6 milyon avro hibe verilecek’’ diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Share
22586 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+9 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri