logo

reklam

AĞRI’DA VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI ETKİNLİĞİ

 

Verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta ‘Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ olarak belirlenmiş olup bu yıl da 07-13 Ocak 2018 tarihleri arasında “71. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” nedeniyle ilimizde konu ile ilgili çeşitli faaliyetler düzenlenecektir.

Verem insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen tüm dünyada hâlâ bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2017 Küresel Tüberküloz Raporuna göre; 2016 yılında dünyada 10,4 milyon yeni tüberküloz vakası tespit edilmiş ve 1,7 milyon kişi verem hastalığından hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde yürütülen başarılı kontrol çalışmaları ile verem hasta sayısı her yıl azalmaktadır. 2006 yılında kayıtlı toplam verem hasta sayısı 20.526 ve oran olarak da yüz binde 28,1 iken, 2016 yılında kayıtlı toplam verem hasta sayısı 12.417 ve yeni vaka veremoranı yüz binde 15,3’e düştüğü görülmektedir. Ülke verileri ile paralel bir şekilde ilimizde de azalan bir grafik görülmekte olup 2016 yılında kayıtlı toplam verem hasta sayısı 65 ve sıklığı yüz binde 12’dir.

Yürütülen başarılı verem denetim çalışmaları neticesinde DSÖ kriterlerine göre verem sıklığının yüz binde 20’nin altına düştüğü ve diğer kriterleri sağladığı için ülkemiz hastalığı yoketmesafhasına girmiştir. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda ülkemizde yürütülen verem denetim programı, veremiyoketmeyi hedefleyecek şekilde güçlendirilerek sürdürülecektir.

Verem (tüberküloz) hastalığı, “micobacterium tuberculosis”mikrobu tarafından oluşturulan ve hastaların öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmakta olup tedavide kullanılan birinci ve ikinci seçenek verem ilâçları Verem Savaş Dispanserlerinden ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. İlâç tedavisine başladıktan 15 – 20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır.

Verem tedavi edilebilir bir hastalık olup tedavi süreci en az 6 ay süren bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilâç kullanımı çok önemlidir. Hastalar ilâçlarını düzenli olarak kullanmadığı takdirde ilâca çok dirençli verem vakaları karşımıza çıkmaktadır. Dirençli hastaların tedavisi normal hastalardan çok daha uzun sürmekte ve tedavi maliyetleri çok fazla artmaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. DGT uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilâçlarının her dozunu bir sağlık görevlisinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.

Bireylerin ve dolayısıyla toplumun verem hastalığından korunmasında en önemli husus; verem hastalarına erken teşhis konması ve en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Bu nedenle iki – üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, hâlsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerinin yapılabilmesi için aile hekimine ya da en yakın sağlık kuruluşuna beklemeden müracaat etmesi gerekmektedir.

Share
1780 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+8 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri