Son Dakika
Ağrı’da Çocuk koruma kanuna göre verilen koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının yerine getirilmesi amacıyla kurulan Ağrı İl Koordinasyonu toplantısında alınan karar doğrultusunda düzenlenen, SERKA’nın teknik desteği ile Aile, Çalışma ve Sosyal İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Mahremiyet ve Bağımlılık eğitimi Kültür ve Kongre merkezinde düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan eğitime konuşmacı olarak katılan Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Ayna, Mahremiyetin özellikle çocukluk döneminde öğretilmesi en azından alt yapısının oluşturulmasının gerekli çok önemli bir kavram olduğunu söyledi.
Günümüzde çocuk istismarları, Aile içi cinsel istismarların artış gösterdiği bir süreç yaşandığına dikkat çeken Ayna “maalesef, bu durum bizim öncelikle koruyucu önleyici çözüm niteliğinde çocuklarımızı eğitmemiz gerekmektedir. Buna istinaden Ağrı Valiliği ve Ağrı Aile ve Çalışma Sosyal İl Müdürlüğünce düzenlenen bu proje çok önemli bir katkı sunacaktır. Böyle bir projede eğitimci olarak davet edilmekte bana onur vermektedir. Çok teşekkür ederim. dedi.
Mahremiyet eğitiminin çocukların özellikle istismar veya kaçırılma olasılıklarını başından engelleyebilecek önemli bir kazanım olduğunu ifade eden Ayna konferansta;
Ağrı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından, “Mahremiyet ve Bağımlılık” konulu eğitim düzenlendi
Burada birinci basamak etki gösterecek ilk kurum aile yani anne – babadır. Anne ve Babaların çocuklarının 2-3 yaşlarından itibaren özel(mahrem)alan bilgilendirmeleri ile çocuklar kendilerine ait özel alanlarını oluşturabilecek ve bu bilinçle özel alanlarının ihmalini HAYIR demeyi öğrendiklerinden karşılık verebileceklerdir. Bu eğitimde bir kaç basit süreçle uygulanabilir olmaktadır. Tuvalet eğitimi ile birlikte çocuklara özel bölge tanımı ve o bölgelerine anne baba ve doktor dışında kimsenin dokunamayacağı bilgisi verilebilir. Aynı biçimde evde özel alan, odası izin ve kapı çalınmadan girilmediğinde de kendisinin ve başkasının özel alanına saygıyı öğrenecektir. Yine kız ve erkek çocukların yatakları ve/veya odaları ayrılmalıdır. Anne babanın yatak odası kapı çalınmadan rastgele açılmamalıdır. Anne ve Baba çocuklarının yanında soyunup giyinme melidir. Aynı biçimde çocuklarda “bir şey olmaz” deyip herhangi birinin yanında soyunup giyindirilmemelidir çırılçıplak evde veya sokakta dolaştırılma malıdır.
Çocukların merak ettiği sorulara da yaşlarına uygun anlayabilecekleri cevapların verilmesini gerektiğini, ama asla geçiştirilmemesi gerektiğine vurgu yapan Ayna “Mahremiyet eğitimi verilmesi hem çocukların kendilerini korumaları hem de gelecekte daha ahlaklı, daha saygılı ve ruhsal, fiziksel ve cinsel Sağlık açısından daha sağlıklı bireyler olmalarına temel oluşturacaktır. Nitekim bugünkü cinsel istismar uygulayan bireylerin kişilik veya psikolojik değerlendirmelerinde çocukluklarında örselenmiş, şiddet veya istismara uğramış veya kendi mahrem gelişimini tamamlayamamış kişiliklerin olduğu görülmektedir.” diye konuştu.
Program plaket, çiçek takdimi ve sertifikaların verilmesinin ardından sona erdi. Programa Ağrı Vali Yardımcısı Yakup Ömeroğlu, Baro Başkanı Mehmet Salih Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Şafi Erim, Kurum Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
BENZER HABERLER