logo

reklam

MERS Virüsüne Karşı Gardınızı Alın

Dr.+Elif+Hakko

Ortadoğu Solunum Sendromu olarak bilinen (MERS), geçtiğimiz günlerde Güney Kore’de yeniden ortaya çıktı. Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Elif Hakko, MERS virüsü hakkında bilgi verdi. 2012 yılında ortaya çıkmasından bu yana yaklaşık 450 kişinin ölümüne neden olan MERS’e Corona virüsünün neden olduğu biliniyor.

İlk olarak 2012 yılında Ortadoğu’da görülen “MERS” virüsünün seyahatlere bağlı olarak Güney Kore’de tekrar ortaya çıkmasıyla beraber Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Elif Hakko, MERS virüsünün belirtileri, nasıl bulaştığı ve alınacak önlemler hakkında bilgi verdi. Hakko, “Ciddi bir hastalığa neden olan MERS, solunum yolu enfeksiyonlarındaki belirtilerle ortaya çıkıyor. Arap yarımadasına seyahat sonrası ateş ve öksürük gibi solunum yolu belirtileri meydana gelmişse ihmal edilmeden mutlaka uzmana başvurulması gerekiyor” diyor.

MERS’in belirtileri nedir?

MERS virüsünün solunum yolu rahatsızlıklarıyla benzer belirtilere sahip olduğunu söyleyen Doktor Elif Hakko, “MERS virüsünde ağır ve ani başlayan solunum rahatsızlığı, ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler görülüyor. Bu belirtiler hızla zatürreye dönüşebiliyor ve hastada böbrek yetmezliği oluşturuyor. Bazı hastalarda bu belirtiler daha hafif seyirde oluyor. MERS virüsü, genellikle 5-6 gün sürse de 2-12 gün arasında değişen sürelerde de devam ediyor” diyor.

MERS virüsü nasıl bulaşır?

Hayvanlardan ve özellikle develerden kaynaklı olduğu düşünülen MERS virüsü, insandan insana bulaşabiliyor ve en yüksek bulaşma aracı ise solunum yolu oluyor. Hakko, hastanın öksürürken havada oluşturduğu damlacıklarla virüsün yayıldığını, hastaya bakım veren kişinin hastayla önlem alarak (maske takmak gibi) ilgilenmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

MERS Virüsünden Korunmanın Aşısı Yok

MERS virüsüne karşı bir aşının olmadığını ve hastalıktan korunmak için hijyenin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Hakko “Bu virüste hijyen çok önemli; ellerin sık sık yıkanması, öksürürken ağız ve burnun mendille kapatılması, ellerin yıkanmadan ağız, göz ve buruna değdirilmemesi, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması ve ortak kullanılan eşyaların dezenfekte edilerek kullanılması gerekiyor” diyor.

İlk olarak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün, Kuveyt ve Yemen gibi Ortadoğu ülkelerinin kabusu olan MERS, Ortadoğu ülkelerine yapılan seyahatlerle beraber ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde de görüldü. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de de Suudi Arabistan seyahatinden dönen bir hastada görülen MERS virüsü son olarak Güney Kore’de yine seyahat kaynaklı olarak ortaya çıktı.

BİLGİ İÇİN

Damla Gökçen Gümüş – Müşteri Direktörü / damla.gokcen@goodworks.com.tr Tel: 0212 217 70 00 Cep: 0 546 500 37 26

Nurcan Koç – Müşteri Temsilcisi / nurcan.koc@goodworks.com.tr Tel: 0212 217 70 00 Cep: 0 538 741 01 86

Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında

Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden işbirliği Anadolu Sağlık Merkezi’nin sağlıkta referans merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor

Johns Hopkins Medicine Hakkında

Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerini ve bilim adamlarını, Johns Hopkins Sağlık Sisteminin organizasyonları, sağlık profesyonelleri ve tesisleri ile birleştirmektedir. Johns Hopkins Medicine’ın misyonu, tıbbi eğitim, araştırma ve klinik bakım standartlarını mükemmelleştirerek toplumun ve dünyanın sağlığını daha iyi bir seviyeye çıkartmaktır. Farklı ve kapsamlı olan Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Hospital’ın 1889’daki açılışından bu yana, sağlığı korumak için hekimlerin ve tıbbi bilim adamlarının biyomedikal araştırmalar ve tıbbi bilgilerin uygulanması konularındaki eğitimlerinde uluslararası liderlik sağlamıştır.

Share
2350 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+9 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri