Son Dakika
Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat 2023’te meydana gelen toprak kayması sonucu oluşan maden kazası sonucu üretime ara verilen Anagold maden ocağındaki işçiler mağduriyetlerini dile getirdilser.
İliç Maden Çalışanları Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Dernek Başkanı Bedri Şuvak İlçe merkezinde maden çalışanları ile birlikte bir basın açıklaması yaptı.
Şuvak yaptığı açıklamada
Anagold Madencilikte Yığın Liçindeki toprak kayması sonucunda 9 canımızı kaybettiğimiz acı hadisenin üzerinden aylar geçti. Hepimizin hafızasında Erzincan’ın kurtuluş yıldönümü olarak yer alan 13 Şubat’ın bizim için bundan sonra acı bir hatırası var.
Kazada hayatını kaybeden arkadaşlarımız; Ramazan Çimen, Hüseyin Kara, Mehmet Kazar, Adnan Keklik, Fahrettin Keklik, Kenan Öz, Abdurrahman Şahin, Uğur Yıldız ve Şaban Yılmaz’ı bir kez daha rahmet ve dua ile anıyoruz.
13 Şubat’tan sonra her şey tamamlanıyor gibi görünse de bazı şeylerin yeri asla doldurulamayacak.
O gün toprağın aldığı canlarımızın açtığı yürek sızısı her zaman devam edecek.
Bizler bugün burada 13 Şubat’ta açılan yaralarımızın sarılması gerektiğini düşünerek toplanmış bulunmaktayız. Arkadaşlarımızın acıları henüz bir nebze olsun dinmeden yüzlerce arkadaşımızın ekmek kapısı kapandı.
Geçim sıkıntıları büyüyen emekçi dostlarımız kış mevsiminin getirdiği işsizlik ortamında çaresiz durumdalar. 13 Şubat’ta İliç’te ölen de biz olduk ekmek kapısı kapanan da yine biz olduk.
Anagold Madencilik 2002 yılında faaliyetlerine başlamış ve 2006 yılında ÇED aşamasına gelmiştir. O zaman yapılan bilgilendirme toplantılarında bölge halkımızın yüzde 80’i destek vermiştir.
Anagold Madenciliğin bu devasa yatırımının kamu yararı gözetilerek bölgemizde desteklendiğini herkesin bilmesini isteriz. Fakat bu korkunç kazanın sebebi olan kişi ve şirketlerin de aynı zamanda en ağır cezalara çarptırılması İliç halkının önceliğidir. Bu dev yatırımın heba edilmesi hiçbirimizin isteği değildir.
Maden firmasının hatalarından kabiliyet çıkarmasına ve tüm mağduriyetleri en kısa sürede gidereceğine inanmak istiyoruz. Bu isteğimiz bizi maden işletmesinin açılması, güvenli ve kusursuz bir şekilde çalışması kanaatine erdirmektedir.
Maden firmasının ana yüklenicisi Çiftay firması da bu süreçte İliçli işçileri işten atarak ekmek kapılarını kapatmıştır. Bölge halkını ve çalışanları mağdur eden bu firmanın artık burada çalışma yapmasını istemiyoruz ve bir an önce İliç’ten ayrılmasını istiyoruz. Kaza sonrası canla başla çalışarak kazazedelere ulaşmayı sağlayan yüzlerce İliçli personeli Çiftay firması kapının önüne koymuştur. Şu anda saha içerisindeki enkaz kaldırma çalışmalarında yöre dışından 600’e yakın personel halen görev yapmaktadır. Anagold firmasının bu süreci doğru yönetemediği gözler önündedir. Yıllarca burada çalışmasına rağmen Çiftay firması İliçli hemşehrilerimizin acısını ve hislerini bu zor günlerimizde maalesef paylaşmayı öğrenememiştir.
Tüm bu konuları göz önüne aldığımızda bu firmanın İliç’te yeri kalmamıştır.
Maden firmasının bugüne kadar yaptığı radar iyileştirmeleri, güvenli üretim modeli, modern madencilik, çevreye duyarlı üretim gibi yenilikler maden işletmesinin çalışmasında herhangi bir engel teşkil etmediğini gözler önüne sermektedir. Madenin çalışması için toplanan 3000’den fazla imza da bunun önemli bir göstergesi olmuştur. Dolayısı ile derneğimiz kamu yararı için maden faaliyetlerinin devam etmesini desteklemektedir.
İliç halkı tüm mağduriyetlerin giderilmesinden sonra üretimin devam etmesinden yanadır. Devletimizin tüm bu konuları göz önünde bulundurarak atılacak adımları bir an önce atmasını beklemekteyiz. Maden faaliyetleri devam etmeyecek ise burada yüz binlerce hayvanından olan İliçli’lerin yeniden hayvancılığa başlayabilmesi için tarım ve orman bakanlığını göreve davet ediyoruz.
Basın açıklamamıza katılımlarından dolayı tüm emekçilerimize ve basın mensuplarına teşekkürlerimizi sunarım.” Dedi.
BENZER HABERLER