EĞİTİM HAK-SEN GENEL BAŞKANI GÖKÇEK’İN KURUM ZİYARETLERİ
Eğitim Hak-Sen Genel Başkanı Hanifi Gökçek, Ağrı Vali Vekili Sedat İnce ve İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Polat’ı ziyaret etti.
Eğitim Hak-Sen Genel Sekreter Ümit Şeref Yarıcı, Eğitim Hak-Sen Genel Mali Sekreteri Kadir Doğan, Hak-Sen Ağrı Şube Başkanı Abdurrahman Duman, Eğitim Hak-Sen Ağrı Şube Başkanı Ertuğrul Babatonguz, Sağlık Hak-Sen Ağrı Şube Başkanı Necmettin Kılıçaslan ve Büro Hak-Sen Ağrı Şube Başkanı Muhammed Oruç ile birlikte Vali Vekili Sedat İnce ve İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Polat’ı ziyaret etti. Eğitim Hak-Sen Genel Başkanı Hanifi Gökçek, Eğitim Hak-Sen’in sendikal misyon ve vizyonu ile Ağrı’daki çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Gökçek, beraberindekilerle kurumlardaki personellerle de bir araya geldi. Personellerin sorun ve isteklerini dinleyen Gökçek, “Türkiye’de ilk kez haksız ve antidemokratik bir uygulamaya son vermek üzere, tüm üniversite bileşenlerinin seçme özlemini, arzusunu Ankara Üniversitesi yerleşkelerine seçim sandıkları koyarak tüm çalışanlara ve öğrencilere tercihlerini belirtmelerine bir imkan tanıdık. Üzerinde çalışmaları devam eden YÖK Yasası’nda gerekli değişikliğin yapılarak rektörlük seçimlerinde sadece elitlerin değil üniversitelerdeki tüm paydaşlara oy hakkının verilmesini savunan sendikamız, bu düşüncesini hayata geçirmek amacıyla Ankara Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçimleriyle eş zamanlı ve Türkiye’de bir ilke imza atarak tüm üniversite bileşenlerinin önüne seçim sandıklarını koyarak ‘Rektörünü Sen Seç’ dedik” ifadelerini kullandı.
Üniversite kadrolarının yaklaşık yarısını en mağdur kesim olarak idari personel oluşturduğunu ifade eden Gökçek, “Özlük hakları çok sınırlı olan idari personel, üniversite olanaklarından bütünüyle yararlanamamaktadır. İdari personel sayısı az, idari personelin iş yükü ise son derece fazladır. Yalnızca öğretim üyelerinin değil tüm öğretim elemanlarının, öğrencilerin ve idari personelin üniversitede karar alma süreçlerine ve tüm boyutlarıyla üniversite yaşamına etkin biçimde katılmalarını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. Bütün kadrolardaki memurların görev tanımları açık ve net bir şekilde düzenlenmesi, memurların alan görevi dışında çalıştırılmaması, üniversitelere ait lojmanlardan idari personelinde yararlanmasının önündeki engellerin kaldırılması, personel yetersizliğine bağlı olarak üniversitelere bağlı birimlerde çalışan memurların birden fazla görev yürütmek durumunda kalmaktadırlar. Bu durumun önüne geçilerek üniversitelerin personel ihtiyacının karşılanması ve birden fazla görev yürüten personele yürüttükleri görevler için ek tazminat ödenmesi, üniversitelerde çalışan idari personelin ve tüm bileşenlerin rektör seçiminde oy kullanmasının sağlanması, idari personel sayısının artırılması, idari personelin iş yükünün azaltılması, idari personelin ücretlerinde ve özlük haklarında iyileştirmelerin acilen yapılması, çalışanların mesleki bütünlük ve benliğine yönelik mobbing uygulamalarına karşı mücadele verilmesi, İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere tüm insan hakları metinlerinin ve yasal metinlerin engellilerin ve kadınların haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik işletilmesi, eşit değerdeki işe eşit ücretin çalışma hayatında uygulanabilir ve sürdürülebilir bir politikaya kavuşturulması, banka promosyon protokolünün şeffaf ve katılımcı bir şekilde yapılması, eşit ve adil bir şekilde dağıtılması, demokratik ve şeffaf devlet anlayışını üniversitelerde de hakim kılınması, üniversitelerde idari personelin ek ödeme tutarlarının diğer kamu kuruluşlarında çalışan personelin seviyesine çıkarılması, görevde yükselme sınavlarının adil bir şekilde uygulanması, eş-dost-ahbap istihdamına son verilmesi, 13/b-4 uygulamasının üniversitelerde bir an önce durdurulması, bilimsel, özgür, demokratik ve katılımcı üniversite için mücadelemiz kesintisiz devam edecektir” dedi. Gökçek, beraberindekilerle Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nü de ziyaret etti.
İlgili