Son Dakika
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde “Ağrı İlinde Düzensiz Göç Olgusu” konulu panel düzenlendi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk KAYA’nınmoderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Dr. Güray ALPAR, AİÇÜ İİBF Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem KARABULUT, Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yıldız AKPOLAT ile Dr. Dilek ÖZDEMİR katıldı.
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, “İnsanlık tarihi ile başladığı kabul edilen göç olgusunun günümüzdeki en önemli yansımalarının başında, uluslararası göç ve yasa dışı göç gelmektedir. Türkiye’de göç hareketleri, coğrafi konumunu ve çevre ülkelere göre gelişmişliği nedeniyle uluslararası göç ve yasa dışı göç olaylarında kaynak ülke, transit ülke, hedef ülke kapsamında 3 grupta ele alınabilir.” dedi. Günümüzde milyonlarca insanın savaş, etnik çatışma, otoriter rejimler ve insan hakları ihlalleri gibi sebeplerden ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. KARABULUT, “sadece insanlık adına bir trajedi teşkil etmemektedir,aynı zamanda ulusal, bölgesel ve uluslararası güvenliği de tehdit etmektedir. Bu bakımdan Ağrı ilimizinbir geçiş noktası olmasından ötürü kıymetli katılımcılarla gerçekleştirilen bu panelin çok değerli olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Panel Moderatörü Prof. Dr. Faruk KAYA, yasa dışı ve düzensiz göçün ülkemizin önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, küreselleşen dünyada ve özellikle Ortadoğu’da yaşanan olaylardan ötürü Türkiye’ye çevre ülkelerden çok fazla sayıda göçmenin geldiğini ifade eden Prof. Dr. KAYA, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında geçiş bölgesi olmasından ötürü İran üzerinden çok sayıda Afgan göçmenin Ağrı üzerinden ülkemize geldiğini sözlerine ekledi.
Panelde konuşan Prof. Dr. Yıldız AKPOLAT, “Göç uygarlıklar kuran ve uygarlıklar yıkan bir insan hareketedir.” dedi. Göç konusunda “kaynak ülke” ve “hedef ülke” olgularına değinen ve artık “depo ülke” kavramının da oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. AKPOLAT, 1989 yılında Doğu Blokunun yıkılmasının ardından Türkiye’nin kayıt dışı düzensiz göçmen kitleleriyle karşılaştığını ve 11 Eylül saldırılarının ardından yaşanan süreçlerin bizleri çok etkilediğini, Doğu Anadolu Bölgesinin Afgan göçüyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Dr. Güray ALPAR yaptığı konuşmada, göç sorunun sadece güvenlik tedbirleriyle çözülemeyeceğini ve konunun daha geniş planda ele alınması gerektiğini ifade etti. 90’lı yıllarda NATO’nun 13 tehdit alanı belirlediğin söyleyen Tümgeneral Dr. ALPAR, bunlardan birinin de yasa dışı göçler olduğunu Avrupa Birliğinin de yasa dışı göçleri 2003 yılında tehdit olarak belirlediğini söyledi.
İİBF Dekanı Prof. Dr. Kerem KARABULUT, yaptığı konuşmada göçün sebepleriyle tespitlerde bulunarak Ağrı ilinin Türkiye geneli sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından son sıralarda olduğunu, sağlık, eğitim sosyal imkânlar ve iklim koşullarının zorluğunun göçün en önemli sebepleri olduğunu ifade etti.
Türkiye’deki göçmenlerin uyum süreçlerini değerlendiren Dr. ÖZDEMİR ise, ülkemizde yaşan göçmenlerin gettolaşmaması gerektiğini ve sağlıklı uyum politikalarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Program, katılımcılara günün anısına teşekkür belgelerinin taktim edilmesinin ardından sona erdi.
BENZER HABERLER