logo

reklam

Ab-ı Hayat Su Kuyusu Projesi Afrika’ya Hayat veriyor

Hayırseverlerce açılan kuyudan tulumbayla su alan kadınlar

SAMSUNG CSC

DCIM100MEDIADJI_0061.JPG

Su-kuyusu-nijer

Sahra Altı Afrika’da yaşayan insanların %86’sı sağlıklı ve temiz su kaynaklarından yoksun bulunmaktadır. Diversity Farklılık Derneği Afrika’da temiz su ihtiyacının boyutunu göz önüne alarak başta kurak ve temiz suya ulaşılamayan ülke ve bölgeler üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucu Âb-ı Hayat projesini başlatarak insanlığın yaşam kaynağı ve en doğal hakkı olan içilebilir su kaynakları için su kuyuları projesini başlatmıştır.

Su Afrikalı Annenin yarım gününü alıyor

Afrikalı kadınlar sırtlarına bağladıkları çocuklarıyla, sabah erkenden suya gidiyorlar. En az 25 litrelik su kovası ve sırtlarında çocukları, 35 derece sıcak altında 3 ila 5 km yol yürümek günün yarısını alıyor. Sonrasında yemek hazırlayarak, tarlada el gücüyle çalışan kocasına yemeği götürmek hiç kolay değil. Günleri su ile ev arasında geçen bu kadınlar için su kuyusu, köylerine elektriğin gelmesinden çok daha önemli. Diversity Farklılık Derneği Ab-ı Hayat Su Projesi kapsamında açmakta olduğu Temiz su kuyuları ile gıda ve temizlik açısından başta annelerin hayatları kolaylaşacak, hastalıklar azalacak, evlerine ve çocuklarına daha fazla zaman ayırabilecekler.

Su Kuyusu bir bölgeyi yeşertebiliyor

2016 yılı itibariyle özellikle Sahra Altı Afrika’da kurak bir yazın beklenmektedir. Afrika’da insanlar birikinti suya ulaşmak için doğup büyüdükleri köylerinden göç etmektedirler. Su kuyusuna sahip olan bir köyde ise tüm canlılar sudan istifade etmekte hatta yerel tarım faaliyetleri canlanmaktadır. Nijer, Çad, Etiyopya, Moritanya, Nijerya, Somali gibi ülkelerde açılacak su kuyuları her yıl biraz daha fazla canlının susuzluktan ölmesinin önüne geçecektir. Su kuyusu, açılan bölgedeki tüm canlıların sudan istifade etmesi demektir.

Ortak Hayrat Olarak Su Kuyusu Kampanyaları

Ab-ı Hayat su kuyusu projesi kapsamında Diversity farklılık Derneği İnternet Sitesi’nde geliştirilen bir uygulama ile hayırseverler bir su kuyusuna 50 tl ile hissedar olabilmekte ve su kuyusu ile alakalı son durumu anlık takip edebilmekteler. Şimdiye kadar Hz Hamza-Nijer, Hz Hatice-Çad, Mushab Bin Umeyr(Ra)-Çad su kuyuları bu şekilde açılmış olup halihazırda da Selmân-ı Farisi(Ra)-Nijer Su Kuyusu kampanyası devam etmektedir. İsteyen Hayırseverler www.diversitydernegi.org adresinden kampanyaya destek olabilirler.

Diversity Farklılık Derneği’nin Âb-ı Hayât Projesi İlkeleri

  • Yardım faaliyeti yapılırken İhtiyacın yerinde tespit edilmesi gereklidir. Susuz bir köy var ise köye gidip suya ihtiyacı olan köy halkı ile birebir görüşülüp ihtiyacın boyutu saptanmalıdır.
  • Susuz bölgeler arasında su ihtiyacına göre sıralama yapılıp optimum düzeyde fayda sağlayacak şekilde su kuyusu açtırılmalıdır.
  • Yapılan su kuyuları açılırken edilirken Afrika insanının incinen gururunu dikkate alınmalıdır. Yardım yapanların selamı ile bölge halkına hediye edildiği ifade edilmelidir.
  • Yılın belli dönemlerinde su kuyusu ziyaret edilip eksiği varsa giderilmeli ve bağışçının bilgilenebileceği ortam sunulmalıdır.
  • Su kuyusu için belirlenen noktanın ulaşım yollarına yakın bölgelerden ziyade insana yakın olması tercih edilmelidir.
  • Yardım sahiplerinim yaptıkları yardımı yerinde görmeleri teşvik edilmelidir. Hayırseverlere ihtiyacı yerinde göstermek yapılacak olan yardımın güvenirliliğini artıracaktır.

 

Share
5220 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+8 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri