logo

reklam

MADENCİLİK SEKTÖRÜ BAŞKANLAR KONSEYİ 4 ARALIK MADENCİLİK GÜNÜNDE EMD’Yİ ZİYARET ETTİ

 

 

Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Başkanı Ümit Akdur:

“Mevzuat düzelir ve yıllık 2 milyar dolar harcarsak 40 milyar dolar ithalatın önüne geçeriz”

Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Başkanı Ümit Akdur ve Yönetim Kurulu Üyeleri, 4 Aralık Madencilik Günü dolayısıyla Ekonomi Muhabirleri Derneği’ni ziyaret etti.

Türkiye’nin yıllık 40 milyar dolarlık maden ve hammadde ithal ettiğini belirten Ümit Akdur, bunların tamamının Türkiye’de bulunan madenler olduğunu ancak çıkarmak için yeterince kaynak aktarılamadığını söyledi. İthal edilen madenlerin zor koşullar altında Türkiye’de çıkarılmaya çalışıldığını belirten Akdur, aramalara yıllık 100 milyon dolar kaynak aktarılabildiğini kaydetti. Madencilikte öne çıkan ülkelerin yıllık 2 milyar dolar harcama yaptığının altını çizen Ümit Akdur, Türkiye’nin maden aramaya bu kadar para ayırabilmesi halinde 40 milyar dolarlık ithalatın zaman içinde sıfırlanabileceğini anlattı. Akdur, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde maden aramalarına harcanan paranın, madencilikte dünyanın en önde gelen ülkelerinden Kanada’nın 1 yıllık harcanmasına eşit olduğuna dikkat çekti.

Sektörün maden aramada ön plana çıkabilmesi için fon yanı sıra cesarete de ihtiyacı olduğunu dile getiren Ümit Akdur, mevzuatın düzeltilmesi halinde bir çok sıkıntının ortadan kalkacağını bildirdi.

-Madencilik Bakanlığı kurulmalı

Madencilik sektörünün sorunlarıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile görüşme yapacaklarını dile getiren Akdur, sektörün ayrı bir bakanlığa ihtiyacı olduğunu anlattı. Madenciliğin sanılanın aksine çok zor bir uğraş olduğunu söyleyen Ümit Akdur, ruhsat alınan her sahada maden bulunmadığı gibi, maden çıkarmanın da kimi alanlarda 8-10 yılı bulduğunu ifade etti. Akdur, arama ruhsatına büyük para harcayan madencilerin, üretememe riski büyüdükçe, kimsenin yeni arama işine girmediğin bilgisini verdi.

Sektörün en acil sorunlarından birisinin de 2012 yılı Haziran ayında çıkarılan yönetmelik olduğunu hatırlatan Akdur, bu mevzuatta gerekli düzeltmelerin yapılması amacıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ise randevu talep ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin kömür rezervlerini daha iyi kullanarak petrol ve doğalgaz ithalatını azaltabileceğine vurgu yapan Ümit Akdur, iş sağlığı ve güvenliği konularında uzun vadeli düşük faizli finansman sağlanmasının yararlı olacağını belirtti.

Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Muhterem Köse ise kömür madenciliğine yeterince önem verilmediğini bildirdi. Türkiye’de son 14 yılda sadece bir tane termik santralin devreye alınabildiğini dile getiren Köse, buna karşılık Çin’de haftada bir santralin açıldığını söyledi. Köse 14 milyar tonluk rezerve karşılık Türkiye’de yılda 56 milyon ton kömür çıkarılabildiğini aktardı.51f2e9b3-d13a-4f77-b1cb-4fae9ff6c2ea

Share
2404 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+5 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri